dezerty

Ovocný koláč so smotanou

SUROVINY:Ovocný koláč so smotanou

6 vajec
6 PL polohrubej múky
6 PL práškového cukru
3 ks kiwi
1 ks banán
100 g lesné ovocie
8 bobúľ bieleho hrozna
1 ks pomaranč
250 ml šľahačka 33%
200 ml smotana pochúťková
1 bal. kypriaci prášok do pečiva
1 bal. Zlatý klas
pomarančový sirup (podľa chuti)

POSTUP:

Bielka oddelíme od žĺtok a dáme ich do väčšej nádoby. Žĺtka dáme do menšej misky. Z bielok vymixujeme tuhý sneh. Keď máme sneh hotový, za stáleho mixovania pridávame žĺtko po žĺtku. Potom, tiež za stáleho mixovania, pridávame postupne po lyžiciach cukor. Nakoniec pridáme 6 lyžíc múky zmiešanej s práškom do pečiva.
Cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech. Pečieme v rozohriatej rúre na 180°C asi 15 - 20 min. Pečieme dozlatista. Či je koláč upečený si overíme tak, že do stredu plechu strčíme špáradlo a ak na ňom už nebude prilepené cesto, koláč je hotový.
Pomaranč zbavíme hrubej šupky a aj bielych vlákien na povrchu. Nakrájame ho na mesiačiky, a potom na menšie kocky. Lesnú zmes môžete kúpiť mrazenú v obchode alebo si spraviť čerstvú (čierne ríbezle, jahody, maliny, čučoriedky, červené ríbezle).
Kiwi zbavíme šupky a nakrájame na kolieska hrubé 0,5 cm. Banán nakrájame na kolieska hrubé 0,5 cm. Hrozno prerežeme napoly a vyberieme jadierka. 
Vychladenú 33%-nú šľahačku za pomoci ručného mixéra vymixujeme dotuha. Pomocou varešky jemne primiešame kyslú pochúťkovú smotanu. Takto pripravenú smotanu rozlejeme rovnomerne po celom povrchu vychladeného korpusu koláča. Pripraveným ovocím posypeme. 
Zlatý klas rozrobíme v 0,5 l vody, ktorú sme si ochutili pomarančovým sirupom (podľa chuti) a varíme do zhustnutia. Potom lyžicou rozlievame rovnomerne po celej ploche. Musíme pracovať rýchlo, aby sa nám nevytvorila koža, a nezačala nám zmes hustnúť, potom by sa s ňou pracovalo ťažko.
Hotový koláč dáme do chladničky aspoň na 4 hodiny stuhnúť, bude sa tak lepšie krájať.

 

 

Kysnutý koláč s čučoriedkami a posýpkou

SUROVINY:Kysnutý koláč s čučoriedkami a posýpkou

750 g polohrubá múka
3 dcl mlieko + podľa potreby
3 ČL kryšt. cukor
1 vajce
40 g kvasnice
125 g maslo na roztopenie
1 ks zaváraných čučoriedok (7 dcl fľaša)

Posýpka:
200 g hrubá múka
80 g cukor kryštálový
100 g zmäknuté maslo

POSTUP:

Do múky urobíme jamku, kam postavíme pohár s kváskom, ktorý sme si pripravili: do vlažného mlieka si rozdrobíme kvasnice a pridáme 3 ČL kryštál. cukru. Necháme 10 -15 min. vykysnúť.
Keď nám už kvások vykysol, pridáme ho k múke. Ďalej pridáme celé vajce, štipku soli a roztopené maslo. Dobre rukami vymiesime. Ak je cesto tuhé, pridáme ešte mlieko a ak je moc mäkké, pridáme múku a môžeme aj pár kvapiek oleja, aby sa nám nelepilo. Z cesta vypracujeme hladký bochník cesta, ktorý prikryjeme a dáme na teplé miesto asi na 20 min.
Z tohto množstva cesta vyjdu asi 3 plechy. Skúste aj iné variácie ovocia, napr. marhule, červené a čierne ríbezle.
Cesto rozdelíme na 3 časti. Dve časti si odložíme naspäť do misky a tretiu dáme na vymastený plech. Tam ho roztiahneme buď malým valčekom alebo rukami. Cesto rovnomerne roztiahneme po celej ploche plechu.
Na cesto rozkladáme zavárané čučoriedky, ktoré sme si nechali odkvapkať. Ak máte čučoriedok menej, môžete ich doplniť iným čiernym ovocím, napr. čierne ríbezle, černice.
V miske si prstami, nie celou dlaňou, zmiešame zmäknuté maslo, hrubú múku a kryštál. cukor. Z cesta nám vznikne “mrvenička”.
Koláč posypeme posýpkou a dáme piecť do rúry na 200°C asi na 15 min. 
Pečieme do zlatista.

 

Šarlota s jahodami

SUROVINY:Šarlota s jahodami

tortová forma (s priemerom 20 cm)
balíček piškót, 10 tyčiniek Jahody v čokoláde, 500 g polotučného tvarohu, 200 g kyslej smotany, želatínový stužovač do krému, 6 lyžíc krupicového cukru, tortové želé, 250 g čerstvých jahôd

POSTUP:

Tortovú formu vyložíme papierom na pečenie. Po jej obvode striedavo rozmiestnime piškóty a polovičky Jahôd v čokoláde (nezabudnime aj dno pokryť kúskami piškót!) 

Želatínový stužovač pripravíme podľa návodu na obale, primiešame doň tvaroh, kyslú smotanu, cukor a tiež zvyšok Jahôd v čokoláde, nakrájané na kúsočky. 

Krémom naplníme pripravenú tortovú formu. Navrch nasypeme polovičky jahôd, prelejeme tortovým želé a tortu necháme vychladnúť.