bezmäsité jedlá

 

Hubový guláš

SUROVINY:

400 g čerstvých húb, 200 g zemiakov, 300 g rajčiakov, 2 papriky, 2 cibule, 80 g slaniny, šálka kyslej smotany, soľ, mletá čerená paprika, masox, vňať, strúhaný syr, lyžička hladkej múk

 

POSTUP:

Očistené huby pokrájame na kúsky, zemiaky na kocky, očistené papriky na pásiky, rajčiaky sparíme vriacou vodou, olúpeme a pokrájame na kúsky. Slaninu pokrájanú na kocky, uškvaríme, pridáme cibuľu pokrájanú nadrobno, po spenení zasypeme ml. paprikou, doplníme paprikami, hubami a osmažíme. Pridáme rajčiaky a zemiaky.
Keď sa časť tekutiny z rajčiakov vydusí, podlejeme malou dávkou vody s masoxom, osolíme a dusíme do zmäknutia surovín. 
V smotane rozšľaháme múku, za stáleho miešania vlejeme do guláša a krátko povaríme. Pri podávaní posypeme vňaťou a syrom.

 

 

Grilovaný hermelín so šalátom

SUROVINY:

3 ks hermelínu, grilovacie korenie, paradajky, kyslá smotana, majolenka, olej, paprika, cestoviny, šalát rukola
 

POSTUP:

Dáme variť vodu na cestoviny. Korenie dáme do misky a zmiešame ho s olejom. V zmesi z každej strany obalíme hermelín. Hermelín zabalíme do alobalu a okraje preložíme. Dáme na gril.

Kým sa nám hermelín griluje, nakrájame si paradajky, ktoré pridáme do šalátu. Do šalátu pridáme aj nakrájanú papriku, kyslú smotanu a majolenku na dochutenie. Nakoniec doň pridáme uvarené a scedené cestoviny. Šalát dobre premiešame. 
Hotový hermelín vyberieme z alobalu (pozor je mäkký) a dáme na tanier. 

Podávame s pripraveným šalátom.